SGK Teşvik Hesaplama Yazılımı Sık Sorulan Sorular

Sık Sorulan Sorular

SGK TEŞVİKLERİ NEDİR?

Sosyal Güvenlik Kurumunun işverenleri desteklemek kayıtsız çalışmayı önlemek, işverenlerin sgk prim ödemelerini sürelerinde ödemelerini sağlamak amacıyla uygulamaya geçirmiş olduğu teşvik sistemidir, bu sgk teşvikleri sayesinde sgk sisteminde işverenlerde sgk primlerini vadelerinde ödeme ve kayıtlı personel istihdamı yapma konularında özendirmeler yapılmış ve işverenler teşvik sisteminden faydalanmak için bu kurallara uymaya azami gayret göstermeye başlamışlardır.

SGK teşviklerinin takibi, artan personel sayıları sebebiyle firmaların kendi içinde bu teşvikleri manuel olarak yapması zorlaşmaktadır. Hata payı artarak teşvikler kaçmaktadır. Sorgulama ekranları ve uzman ekiplerle çalışılması bu durumu minimuma indirmektedir. Danışmanlık hizmeti alan firmalar teşviklerden faydalanma açısından maksimum düzeye ulaşmaktadır. SGK teşviklerinden faydalanmak için ilk yapılması gereken konu kişinin ise girişi yapılmadan önce mutlaka iş-kur kaydının yapılması gerekmektedir.SGK nın bedava teşvikinden faydalanmak için kişinin son 3 ay da 10 günden fazla hizmet gününün olmaması gerekmektedir. Ayrıca SGK dan faydalanmasını istediğiniz personelleri öncelikle iş-kurun işbaşı eğitim programı üzerinden minimum 3 ay faydalandırarak, kişiyi bedava teşvikine uygun hale getirebilirsiniz.

SGK teşviklerini sorgulamak işletme için çok faydalıdır. Yapılan bu sorgulama ile cari dönemde ne kadar teşvikten faydalanabileceği ve işletmenin daha önce ne kadar teşvikten hakkı olmasına rağmen faydalanamadığını gösterir. Bu şekilde işletme yaptırdığı sorguya istinaden eğer kaybı varsa SGK Teşvik sorgulaması ile firmanızın geçmiş dönemdeki kayıplarını görüp cari dönemde daha sağlıklı ilerlemenizi sağlar ileri dönemlerde teşviklerden faydalanarak bu kaybın devam etmesinin önüne geçebilirsiniz.

30/04/2021 Tarihi itibariyle geriye dönük SGK teşvikleri sonlandırılmıştır bu tarihten sonra yani 1 mayıs 2021 tarihinden itibaren geriye dönük SGK teşviki yaptırılamaz.

SGK teşvikleri kanun kapsamında 31.12.2022 sona eriyor. 1 yıl daha uzatmak cumhurbaşkanın yetkisindedir.

Evet yararlanabilir yeni kurulan şirketlerde ilk 3 ay 7103 teşvikinden faydalandırılamayacağı için teşvik faydalandırılması 6111 ile başlayıp 3 aydan sonra 7103 teşvikinden faydalandırılmaya başlayabilir. 7103 teşviği bittikden sonra 6111 teşviğine tekrardan devam edilebilir.

Bilindiği üzere temmuz 2022 dönemi itibari ile asgari ücret güncellenmiştir. Cumhurbaşkanı kararı ile işverenlere 100 tl gibi bir destek verilmektedir. Sene sonunda bitecek olan SGK teşvikleri göz önüne alındığında cumhurbaşkanının 1 yıl daha uzatma yetkisi bulunmaktadır. Yeni yılda bu desteğin 1 yıl daha uzatılıp, işverenlere daha farklı teşviklerin çıkacağını beklemekteyiz.

Bilindiği üzere temmuz 2022 dönemi itibari ile asgari Ücret güncellenmiştir. Cumhurbaşkanı işverene 100 TL gibi bir destek vermektedir. Sene sonunda bitecek olan SGK teşvikleri göz önüne alınarak cumhurbaşkanının 1 yıl daha uzatma yetkisi bulunmaktadır. Yeni yılda bu desteğin 1 yıl daha uzatılıp, işverenlere daha farklı teşviklerin çıkacağını beklemekteyiz.

Özel mahiyette olan ve kamu ihale dosyası olmayan dosyaya sahip olan işverenler şartları sağlayan kanun numarasını seçmek ve vadesi geçmiş sgk borcunun olmaması ve aylık prim ve hizmet bildirgesinin kanuni süresinde içinde verilmiş olması suretiyle SGK teşviklerinden faydalanabilmesi mümkün olmuştur.

Düzenli SGK Ödemelerinin gerçekleştiği dönemlerde faydalanabileceğiniz bir çok SGK teşviki bulunmaktadır. Bu Teşvikler firmanızın her ay ödeyeceğiniz SGK prim maliyet yükünü hafifletmiş olacaktır. Böylelikle firmanızın SGK teşviklerinden faydalanıp ödeme yapacağınız tutar azalacaktır. Ayrıca sigortasız personel istihdam etmek yerine personel takibini yaparak firmanızı daha avantajlı teşviklerden faydalanmaya müsait hale getirebilirsiniz.

SGK teşviklerinden yararlanılmazsa herhangi bir cezası yok. Eğer işletme bu teşviklerden faydalanmazsa personel giderlerinden yarar sağlayamaz. firmanızın daha da büyümesini ve gelişmesini istiyorsanız SGK teşvikleri sizin için bir avantaj olabilir.

En avantajlı teşvik imalat ve bilişim için 17103 hizmet için 27103 tür. 27103 asgari ücret kadar teşvik sağlarken 17103 brüt ücret kadar SGK teşviki sağlar. 2022 yılı itibari ile SGK teşviki olarak 22 tane Teşvik bulunmaktadır. Bu teşviklerin bazıları yarı yarıya karşılasa da bazı Teşvikler SGK bedelinin tamamını karşılamaktadır. Bu Teşvik 7103 teşvikidir. Bu Teşvik kendi içinde 2 ye ayrılmaktadır. 17103 ve 27103 olarak. 27103 teşviki alım satım ve hizmet sektörünü baz almaktadır.17103 teşviki ise bilişim ve imalat sektörünü baz almaktadır. Bu teşviklerden faydalandırılan personeller için işveren SGK primi ve stopaj ödememektedir.

SGK teşviklerini sisteme yüklerken hatalı olan teşviklerle ilgili sistem çoğu zaman uyarı vermektedir ama bazı teşviklerde örneğin 6111 teşvikinde olduğu üzere sistem doğruymuş gibi kabul ediliyor ve bu durumda ileride memurun kontrolleri doğrultusunda fark edilince faydalanılan kişi kanunsuza çevriliyor o kişinin indirimi idari para cezası ve faizi ile birlikte borç olarak yansıtılıyor. İşveren bu borcu bazen SGK nın son günü görüyor ve ödemek zorunda kalıyor ödenmez ise o ay ki personelleri teşvikli olarak bildiremiyor.

SGK teşviklerinden faydalanan işverenler ayrıca diğer teşviklerden de faydalanabilir.

Örnek verecek olursak işe alacağımız personeli önce iş-kurun işbaşı eğitimi programı kapsamında işe alıp 6 ay boyunca bu personelimin hem maaşını iş-kur ödeyecek hem de personelin genel sağlık sigortasını iş-kur ödeyecek bu proğram bittikten sonra bu personelin işe girişini yaptığımızda eğer ki personel şartları sağlıyorsa SGK teşviklerinden faydalanıp SGK primi ve stopaj primi destek kapsamında ödenmeyebilir bu SGK teşvikinden faydalanırken bu personel üniversite mezunu ise aynı anda KOSGEB in nitelikli personel istihdam desteğinden de faydalanarak bu personele ödenen net maaşın %60 ını KOSGEB firmanıza ödemesini yapar böylelikle aynı anda birden fazla teşvik ve destekten faydalandırılabileceğini görmüş olduk örneğimizdeki gibi.

SGK teşvik planlaması kişilerin iş-kur kaydı yapılıp potansiyel teşvik sorgulaması ekranından yapılabilir bu ekranda bazı teşviklerde kişinin mezuniyet bilgisi gereklidir bu bilgiye istinaden meslek koduyla uyumlu teşviklere göre giriş planlaması yapılabilir, kimin daha uzun süre ve avantajlı olduğu belirlenebilir kişinin ilk işe girişinde 7103 sayılı SGK teşvikinden bu teşvikin süresi bittikten sonra devamında ise 06111 teşvikinden faydalanabilir bununla ilgili ayrıntılar potansiyel sorgulamadan yapılabilir, kişi eğer teşvikten faydalanamıyorsa nedenlerini bu ekrandan sorgulayabiliriz bu sorgulamalar dan sonra firmalar için ortalamaları ve teşvikleri daha avantajlı olan kişiler işe alınabilir böylece SGK maliyetleri en aza indirilmiş olup firmanın maddi refahı sağlanabilir.

2011 yılında 6111 sayılı teşvikle başladı bu yıl sonunda 7103 ve 6111 sayılı teşvikler bitmekte ama cumhur başkanı kararıyla bir yıl daha uzatılacağı düşüncesindeyiz.